Dobrodošlica za hrabre

Dobrodošlica za hrabre

Kako se lako zavaravamo time da smo bolji od drugih, da znamo više, pa onda svaki njihov pokušaj da budu drugačiji lako osudimo. Zaboravljamo, ili ipak ne znamo, da je svaki pokušaj zapravo početak. Zaboravljamo da je svaki uspeh počeo mnogo pre nego što smo mi saznali za njega, mnogo pre nego što je svet to objavio i mnogo pre nego što su ljudi to odobrili. Svaki uspeh počeo je podsmehom.

Ljude ćete najlakše držati u mestu ako ih uplašite samoćom, ako im zapretite neizvesnošću. Sve ono što je poznato i sigurno je ono što nam donosi mir. Ukoliko samo iskoračite iz sveta koji rađa pratioce, one koji će ponizno slušati i nevešto kopirati, rizikujete da budete ismejani. Zato igrajte na sigurno i dozvolite mi da vam poželim dobrodošlicu u svet bez truda i rizika, bez volje i poleta. U svet našminkanih osmeha i trbušnjaka, pozajmljenog znanja i ograničenih mogućnosti. Dobro došli na velika vrata u svet najpovršnijih zadovoljstava, u svet u kome se hrabrost i autentičnost ostavljaju na otiraču.

Koliko god strašno ovo zvučalo, nema razloga za brigu, jer ne postoji ništa lakše nego biti deo takvog jednog sveta. Nikakav napor i trud nisu potrebni, od tebe se ne traži ništa drugo sem da pratiš, ne moraš čak ni da razmišljaš. Zapravo, što manje razmišljaš, manje se opireš i lakše te prihvate.

Šta je sa onima kojima u takvom svetu i nije najprijatnije? Sa onima koji smatraju da biti kao i svi drugi nije jedina opcija. Sa onima koji bi ipak pokušali da naprave taj jedan korak po cenu večnog izgnanstva.

Kao što već znamo, malo je ovakvih, hrabrost se danas izjednačava sa ludošću. Malo ih je jer ti masa svako opiranje dobro zapreti. Pri prvom pokušaju da se izdvojiš pobrine se da si potpuno svestan toga šta dobijaš a šta gubiš. Prvo što dobiješ su kritike, podsmeh i dijagnoze. Zatim te nagradi samoćom, jer treba ti vremena da dobro razmisliš šta ti je uopšte trebalo da pametuješ i da se suprotstavljaš. Onda ti oduzme sigurnost, siguran posao i život bez rizika, oduzme ti i ljude koji su ti nekada bili bliski a sada im tvoja promena i nije baš simpatična, baci te u zaborav i onda strpljivo čeka da joj se vratiš.

A ti za to vreme gradiš novi svet, strepiš i predomišljaš se, saplićeš se ali pronalaziš način da ustaneš. Slušaš kako kritikuju i ismevaju, ali naučiš i da ogluviš. Pomišljaš čak i da odustaneš, da se vratiš, ali ti samo sećanje na svet bez smisla i izazova to ne dozvoljava. Usamljen si i uplašen jer shvataš da si još uvek daleko od onog sveta u kome živi nekolicina onih koji su davno pre tebe pokušali istu takvu ludost i uspeli da stvore novi svet. Okrećeš se iza sebe i shvataš da je tvoje mesto u onoj besmislenoj masi izgubljeno i da si otišao toliko daleko da više nemaš vremena da se vratiš. Sada stojiš na temeljima svog novog sveta, onog koji si sam za sebe izgradio, onog u kome si bio i gluv i slep, i slab i jak, ali svoj. Autentičan i znatiželjan, stub oko kog će se okupljati nova, drugačija, hrabrija masa i novi, neustrašivi pojedinci.

X