Sve je teško dok ne postane lako

 In Blog, Uncategorized
Sve je teško dok ne postane lako

Da li verujete u talente ili u heroje? Da li verujete da su neki ljudi rođeni sa izuzetnim sposobnostima i time predodređeni za velika dela? Verujete da je zaista moguće da se pravo na uspeh dobije rođenjem i da na svetu postoji samo nekolicina odabranih? Ili je samo verovanje u to jednostavnije. Nema talenta, nema ni obaveza. Ili ste ipak jedni od onih kojima je talenat samo prvi stepenik, početak neizvesnog puta ka uspehu.

Sve više verujem da je talenat zapravo prevelika ljubav prema nečemu. Zbog te ljubavi postajemo radoznali, o njoj učimo neumorno i toliko smo joj predani samo zbog prejake želje da jednoga dana postanemo toliko dobri i dozvolimo sebi da u toj veličanstvenoj kombinaciji veštine i ljubavi uživamo. To je talenat. Ono što obožavaš, ono o čemu bi pričao svakoga dana i svakome koga sretneš, ono zbog čega ti nijedan korak koji te vodi bliže njemu nije ni pogrešan niti težak.

Upravo ga sve ovo čini toliko jednostavnim, ali mi radije zakomplikujemo. Razmišljamo previše, pa se upetljamo, racionalizujemo i povučemo se. Nema puno toga racionalnog u talentu i ljubavi. Kada znaš šta tačno želiš i voliš, ne pitaš za cenu. „Šta ako ne uspem? Hoće li mi se smejati? Šta ako samo protraćim vreme pokušavajući nešto što i ne deluje baš sigurno?“. Ne dozvoli da racionalno postavi ovakva pitanja. Prati osećaj, ako znaš šta voliš, ne pitaj.

Možda je ipak lakše kada umesto onog što volimo radimo ono što moramo. Moraš, šta ćeš. Radiš i moraš, gunđaš pa ćutiš, ali nije važno, jer ti to moraš. U početku ni to što moraš ne ide glatko. Mučiš se ali vremenom naučiš, pa nekako i uspe da te natera da postaneš sve bolji, jednoga dana možda i najbolji. A zamisli kada bi posle svega još i zavoleo to što si toliko dugo morao. Jednoga dana prestaneš da gunđaš i psuješ i jednostavno zavoliš to što moraš.

Pitam se kako bi bilo kada bi tako jako morao ono što najiskrenije voliš? Kada bi ti ljubav bila isto toliko važna kao i moranje? Kada bi joj dao onoliko vremena koliko joj je potrebno? Kada bi dobila bar delić svakog onog dana koji moranju i onako pripada? Ili bi odustao od onoga što najviše voliš jer si se umorio od silnog moranja? Odlučio bi da bar nešto u životu ne moraš, ne moraš ono što voliš.

Recent Posts

Leave a Comment

X